Yang Chengfu 12 fontos pontja a Taijiquan gyakorlásához

1. A teljes relaxáció mindenek előtt! A kínaiak erre az elvre a song kifejezést használják. A legjobb fordítás erre az "ellazulás", de még ez a meghatározás is túl kemény. Sehol sem szabad szilárdságot érezni, kivéve egy apró pontot a fejtetőn, ahol úgy érzed, hogy a fejed egy láthatatlan szállal van felfüggesztve. Ha el tudod lazítani az izomzatodat, a nyugalom a megfelelő időben el fog jönni..

2. "Lesüllyesztés" (zhen) a második lépés a sunghoz. Eredetileg a kettő egy fogalom volt A lesüllyesztés azt jelenti, hogy még stabilabbá válunk azáltal, hogy a felső test felet kiüresítjük, elvonva belőle a szilárdságot, amit a lábhoz juttatunk. Ha megőrzöd a szilárdságot a testedben, sodródni fogsz és könnyen elesel. Azonban nem elégséges lesüllyeszteni a szilárdságot. Sokkal fontosabb lesüllyeszteni a Qi-t, ami azt eredményezi, hogy a tudatod összpontosul és minden tetted megerősödik.

3. A lényegest és a lényegtelent el kell különíteni. A dupla súlypontúságot el kell kerülni - tartsd a súlyodat egyszerre csak egyik lábadon. Ha a súlyod a ballábadon van, a jobb kezedet kell használni támadásra és fordítva.

4. A fejednek és a gerincednek egyenesnek kell lennie. Annak érdekében, hogy az életkedv a fejed tetejéig felemelkedjen a fejnek emeltnek kell lennie. Így a fejed nem fordulhat vagy billenhet el anélkül, hogy az egész tested ne mozogna. A gerinc a lélek útja. Egyenesen kell tartani, hogy a Qi és az Yi (tudat) találkozzanak a fejtetőn, a testedet könnyűvé és fürgévé téve. Ha elfordulsz, tartsd a keresztcsontodat függőlegesen, másképp instabillá válsz.

5. A csípőd a mozdulatlan központ, a testmozgás tengelye. Egyenesen kell tartani, de hajlékonyan.

6. A Kapd el a Madár Tollát testtartás olyan, mintha két ember fát fűrészelne egyszerre. Ha az egyik megáll, a másiknak is meg kell állnia. A Toló Kezek Gyakorlatban soha se állj ellen. A fűrészelés hasonlatnak két jelentése van: (a) hajolj meg az ellenséged előtt, vonulj vissza, semlegesíts, aztán kövesd őt, feloldhatatlanul tapadj rá; (b) a legkisebb mozdulatára, előzd meg és győzd le egy ütéssel. Az utóbbi persze az előbbiből ered.

7. Ne tedd ki a kezed céltalanul! Yang mindig azt mondja: "Nem vagyok polc, ne támaszkodj rám!" Lazulj, légy könnyű és fürge - akkor a kezeidnek lesz jelentése.

8. Kövest a Daruma Baba Elvet! Lazulj, légy csonttalan! Ha olyan leszel, mint a súlyos baba, nem lehet feldönteni téged. A tested gyors, a lábad legyökerezett. A súlypontod lesüllyesztett és az összes energia az egyik talpadra van fókuszálva. Ha nem vagy laza, nem tudod megvetni a lábadat.

9. Tégy különbséget a belső és a külső energia között. A belső energia az izomzatból jön a külső erő a csontokból. A belső energia lágy, rugalmas, aktív; a külső kemény, rugalmatlan, halott. Ha egy íjász kilő egy nyilat, a feszülés és nem a nyíl a fontos. A lábadtól a csípődig a testedet egy egységként kell kezelni, amiben az energiád összpontosul.

10. A Puszta kezes Formagyakorlatban úgy tartsd az egyensúlyodat, hogy a Qi jobban keringhessen! A gyakorlatot lassan kell végezni és egyenletesen, ahogy a szálat húzzák a selyemgubóból. Hirtelen erő és a gyors mozdulat elszakítja a szálat, ahogy a gyakorlat folytonosságát is.

11. A Toló Kezek Gyakorlatban érzékelni és ismerni kell az ellenfeled technikáját. Tudd megkülönböztetni a valódi támadását a cseltől! Ha védsz, nem menj túl messze, ha visszavonulsz, ne engedd az ellenfeledet túl" közel magadhoz!

12 Az ezer fontot négyunciányi kezdő erővel csak úgy tudod legyőzni, ha helyes technikát alkalmazol. Ha meghúzod a szarvát, vagy a fülét egyezer fontos tehénnek, képtelen leszel megmozdítani. Azonban, ha rákapcsolsz egy négyunciás kötelet az orrára, könnyel el tudod mozdítani az állatot. Ha a tehén kőből van, még ez sem segít. A helyes technika nem fog működni, csak ha élő teremtményen alkalmazod.