Étkezés

Taoista étkezési tanácsok

A taoista étkezés

Az étkezésünk rendberakása rendkívül fontos a taoista gyakorlás szempontjából, hiszen az elfogyasztott ételből épül fel a test. Nem mindegy tehát, hogy mivel táplálkozunk. Az „azzá leszünk, amit eszünk” mondás jól kifejezi ezt a felfogást.
A taoisták nem csupán az ételeket alkotó alapanyagok hatóanyagait vizsgálják, hanem sok más szempontot figyelembe vesznek. Rendkívül fontosnak tartják a jó minőségű, friss és sokszínű alapanyagok használatát, melyek lehetőség szerint közvetlen környezetünkből származzanak. Ez nem csupán energetikailag játszik fontos szerepet, hanem egy további alapelvet is jól támogat, mely az évszakokhoz igazodva mindig az éppen aktuális alapanyagokat részesíti előnyben. A taoisták az étkezésben is használják az öt elem elvét, és azt nem csupán az ételek harmonikus összeállításához, hanem a táplálkozás gyógyító potenciáljának kiaknázásához is. Tudatosan táplálkozva számos betegség gyógyítható, sőt megelőzhető. A szervezet gyenge pontjainak illetve erősségeinek figyelembe vételével a táplálkozás a gyógyulás szolgálatába állítható. A taoisták azonban nem csak az alapanyagok hatóanyagai szerint osztályozzák az ételeket, hanem a kínai orvosláshoz igazodva a yin és yang, illetve az öt elem szerint és azon belül az egyes összetevők termikus hatását is figyelembe veszik.
A taoisták az étkezés tíz alapelvében összefoglalják e szempontokat, konkrét vezérfonalat adva a mindennapi táplálkozáshoz. Az alapelvek rendkívül egyszerű felfogást tükröznek, melyek azonban együtt egy komplex és mindenre kiterjedő tudatosságot hoznak létre a táplálkozás területén. Az első néhány alapelv az ételek minőségét, küllemét és összeállítását határozza meg: az étel legyen finom, szép, tartalmazza mind az öt ízt és az öt színt, a helyzetnek megfelelően kiválasztott alapanyagok legyenek Jing- vagy Qi-dúsak. Az elvek másik csoportja a gyakorló hozzáállására vonatkozik, s így a helyes testtartás, az alapos rágás, a megfelelő mennyiségű táplálék elfogyasztásnak illetve az elfogyasztott folyadék és szilárd táplálék helyes arányának fontosságát hangsúlyozza. Ebbe a csoportba tartozik még az a nézet is, hogy az emésztést elősegítendő érdemes étkezés után zöld teát fogyasztani. Az alapelvek közül a harmadik csoport pedig az ételek tálalását veszi figyelembe: tálalás előtt melegítsük össze tűz fölött az étkezés összes hozzávalóját, az étel legyen mindig friss, kétszer egymás után ne együnk ugyanazt.
A következőkben az étkezésre vonatkozó taoista alapelveket fejtjük ki részletesen, mely által mindenki gyakorlása fejlődhet.

Tartalom átvétel