Wudang

Wudang Shan

Wudang Shan (武當山)


Földrajzi adatok


A Wudang Shan kifejezés egyaránt utalhat a Hanshui folyóvölgy déli pereme mentén kelet-nyugati irányban elterülő, Henan, Hubei és Shanxi tartományokon átnyúló hegyláncra, valamint a hegyláncon belül hegycsúcsok egy kisebb csoportjára is – ez utóbbi terület a taoizmus egyik szellemi központja, és cikkünk ezt fogja bemutatni az alábbiakban.


A taoista Wudang-hegy legmagasabb csúcsa 1612 m, bár a teljes hegyláncon találhatóak valamivel magasabb csúcsok is. Egyéb elnevezései között van még a Xuan Yue and Tai He Shan is.


A Titokzatos Bérc Kapuja, a Wudang Shan „bejárata”


A Titokzatos Bérc Kapuja (Xuan Yue Men) a hegység bejárata, attól néhány kilométerre található.


A Titokzatos Bérc Kapuja
Xuan Yue Men (a Titokzatos Bérc Kapuja)

A Wudang-hegy taoista kolostorai


A hegyen számos taoista kolostor és templom található, legtöbbjüket a Tang-dinasztia (i. sz. 618–907) alatt emelték.


Zi Xiao Gong (a Bíbor Ég Palotája)


A Bíbor Ég Palotája
Az Bíbor Ég Palota kolostor együttes bejárata

A Zi Xiao Gong (a Bíbor Ég Palotája) kolostor együttest, mely a Zászlóbontó-csúcs (Zhangqi Feng) előtt helyezkedik el, először az Északi Song-dinasztia alatt építették, majd a Ming-dinasztia alatt, 1413-ban újították fel. Talán az összes, a hegyen található kolostorkomplexum közül ez a legcsodálatosabb, 29 épülete 6850 nm-en helyezkedik el. Az épületek a központi tengely mentén öt szinten helyezkednek el.


Főépülete a Bíbor Ég Temploma, mely a Wudang egyik legjelentősebb épülete. Alapját háromszintes kőterasz alkotja, melyeken lépcsők vezetnek fel középen és kétoldalt. A legfelsőbb teraszon található a fő csarnok (368 nm). A csarnok négy oldalán 36 festett oszlop és háromszintes eresz látható. Hátrébb öt termet találunk, benne szobrokat a gyerek Zhenwuról, az Arany Fiúról és a Jáde Lányról, valamint tábornokokról.


A Bíbor Ég TemplomaA Bíbor Ég Temploma
A Bíbor Ég Temploma

A Bíbor Ég Temploma mögött található az elegáns, szép terasszal ellátott Szülők Palotája, vagy más néven a Száz Gyermek Csarnoka, ahol az asszonyok imádkoztak a gyermekekért. Középen díszítik Zhenwu szüleinek képei, a baloldali szentélyt Guanyin, a jobb oldalit pedig Shanxiao tiszteletére emelték.


Nan Yan Gong (a Déli Szirt Palotája)A Déli Szirt Palotája

A Déli Szirt Palotája

Nan Yan Gong (a Déli Szirt Palotája)

A Déli Szirt Palotája a Yuan-dinasztia (i. sz. 1271–1368) alatt, Zhenwu tiszteletére emelték kőből. Az eredeti 640 helyiségből mára 40 maradt meg. Mivel a legnehezebb kőtömb súlya az 5 tonnát is eléri, a mai napig nem tudni, az építőelemeket miként szállították a helyszínre. A legenda szerint a palotát Zhenwu mennyei trónjáról mintázták, kőfaragásairól híres.


Tai He Gong (a Legfőbb Harmónia Palotája)


A Legfőbb Harmónia Palotáját i. sz. 1416-ban emelték, a Mennyei Oszlop-csúcs Tiltott Városának déli kapuján kívül, egy meredek szirten helyezkedik el. Főtermében eredetileg a Ming-dinasztiabeli Xianzhong császárról (i. sz. 1465–1487) mintázott arany-, és hivatalnokait ábrázoló ezüstszobrok álltak, ma azonban bronzszobrok találhatóak itt Zhenwuról, az Arany Fiúról és a Jáde Leányról, tábornokokról és másokról. A Tai He Gong közelében egy kis bronzpavilon (2,9 m magas és 2,7 m széles) áll, melyet a Tianzhu Feng csúcsról hoztak le a 15. század elején, mert ott új pavilon épült (az Arany Csarnok).


A Legfőbb Harmónia Palotája
Tai He Gong (a Legfőbb Harmónia Palotája)

Tianzhu Feng (Mennyei Oszlop-csúcs) vagy Jin Ding (Arany Csarnok)


Jin Ding (Arany Csarnok)


A Wudang-hegy csúcsán, az 1612 m magas Tianzhu Feng (Mennyei Oszlop-csúcs) tetején található Zhenwu síremléke a Jin Ding épületében (Arany Csarnok). Az Arany Csarnok a Ming-dinasztia alatt 1416-ban épült, 20 nm-es, belül öt bronzszobornak ad otthont. Középen az építtető császár szobra, aki közel 100 próbaöntést végeztetett, és mivel egyik sem tetszett neki, több száz bronzöntő fizetett életével a kudarcért.


Végül az egyiknek eszébe jutott, hogy a császár Zhenwu megtestesülésének tartja magát, így szobrát Zhenwuról mintázta meg. A szobor 10 tonnát nyom, és a feljegyzések szerint 20 tonna bronzot és 300 kg aranyat használtak fel hozzá. Ez a legnagyobb épület Kínában, melynek tetejét arany festés fedi (5,5 m magas, 4,4 m széles és 3,15 m hosszú).


A Yuxu Palota


A Ming-dinasztia alatt, i. sz. 1413-ban kezdődött a Tiltott Város építése északon Pekingben, és délen a Wudang-hegységben. A wudangi épületegyüttest három fal vette körbe és több száz épület alkotta.


Nevét az alábbi legendáról kapta: amikor Zhenwu beteljesítette az alkímia művelését, felszállt az Égbe és a Jáde Császár a Yuxu Mester címet adományozta neki. Mivel ez a palota együttes volt a központi tábor a Wudang-hegyi építkezések során, ezért hívják még Régi Táborhelynek is. Az épületegyüttes először 1627-ben gyulladt ki, majd mintegy 100 évvel később másodszor is a tűz martaléka lett, ezért ma már csak romok emlékeztetnek az egykori ragyogásra és pompára.AYuxu Palota

AYuxu Palota

A Yuxu Palota

Tai Zi Po vagy Fu Zhen Guan (Zhen Herceg Dombja)


Zhenwu a Herceg-dombon végzett hosszabb alkímiai tanulmányokat, i. sz. 1412-ben a Ming-dinasztia alatt épült. Minden épületet a domb helyi jellegzetes fekvésével összhangban építettek, így a cikkcakkos falak határolta kis utak követik a talajbeli alakzatokat. A Herceg-dombi Templom úgy 10 m magas, 15 m széles és 12 m mély, alja kövekkel van kirakva, a herceg itt végezte gyakorlatait. Ennek emlékére a gyermek Zhenwu szobra áll a palotában.


Fu Zhen Guan (Zhen Herceg Dombja)


Ebben az épületegyüttesben található a Tűreszelő Kútja, ahol megértette a tanításokat, és aminek tavában, az észak urát szimbolizáló teknős és kígyó látható. Itt található a Könnyek Tava is, ami a következő történetről kapta a nevét: a herceg édesanyja, a császárnő meglátogatta fiát, és könyörgött neki, hogy térjen vissza a világi életbe és a kormányzatba. Mivel a fiú kitartott a gyakorlás és a Dao művelése mellett, a császárnő oly keservesen kezdett el sírni, hogy könnyeiből egy tavacska keletkezett.A Tűreszelő Kút

A Tűreszelő Kút

A Tűreszelő Kút

Szellemiség: taoista alkímia és belső harcművészetek


A hegytetőre vivő lépcsők

A Wudang-hegyen egyesült a taoista belső művelés a harcművészetekkel, és az így kialakult harcművészetek alapelvei a következők voltak:  • a belsőt erősítsd a külső előtt,

  • az erőset legyőzi a lágy,

  • az itteni irányzatokat a laza, természetes mozgások és a Qi belső fejlesztése jellemezte.

A Wudang Shanhoz kapcsolódó, talán leghíresebb taoista gyakorlók Zhenwu és Zhang Sanfeng voltak, de a hegy a mai napig a taoista gyakorlás és szellemiség élő központja. Egyik mai lakója, a Méhecske Halhatatlan élő példája a Tanítások évszázadokon átívelő áthagyományozódásának.

Tartalom átvétel