Könyvajánló

Keleti varázslat - színezőkönyv

cover

Keleti varázslat - színezőkönyv

Színezd ki a stresszt az életedből!

Tömören ez a színezés és a hasonló, lágy figyelmet igénylő tevékenységek eszméje. Miközben a színekre, a vonalakra, a formakitöltésre figyelünk, a negatív érzelmi állapotokat gerjesztő gondolatok elcsitulnak, a három kincs (jing, chi, shen) egyesülhet, és megnyílhat az út a jó érzést adó gondolatok, ötletek, tervek, a magasabb tudatállapotok és ezáltal a boldogság felé.

Minden rajz mögött több életnyi tanulmányozásra alkalmas (és érdemes) tudás és bölcsesség rejlik, így a számodra vonzóbb rajzok a lehetséges önismereti kutatás, fejlődés irányában is segítséget nyújthatnak.

Érdemes figyelned tehát a rajzolás, színezés közbeni megérzéseidre. Sok örömet és inspirációt kívánunk mindehhez!Lunarimpex, 2016. ISBN: 9789639219960

44 oldal, 210 x 210 mm, ára: 1990 Ft

Chade-Meng Tan: Belső Kereső Önmagadhoz

cover

A Google érzelmiintelligencia- és világbéke-projektje

Chade-Meng Tan: Belső Kereső Önmagadhoz

A siker, a boldogság (és a világbéke) eléréséhez vezető megdöbbentő ösvény

 

A könyv szerzője, Meng - a Google HR szakértője - életcélja, hogy a meditáció jótékony hatásait elérhetővé tegye az egész emberiség számára. És hogy a Google különleges szerepet játszhat ebben, hiszen a Google a Google.

A Google ma (részvényei értéke alapján) a világ legnagyobb vállalatai közé tartozik. Mindezt alig 18 év alatt érte el.

„A Google küldetése a világ összes információjának rendezése, univerzálisan elérhetővé és hasznosíthatóvá tétele”

E rendkívüli léptékű és tartós fejlődésben döntő szerepet játszik az, hogy a Google szinte alapítása óta támogatja a dolgozók jó közérzetét, munkabeli eredményességét és hatékonyságát növelő módszerek kutatását és tanítását. Így jutottak el a meditáció és hasonló mentális képzések kutatásához.

Majd száz évvel ezelőtt a sport akkor indult világhódító útjára, amikor tudományosan igazolták egészségre és a vállalatok jövedelmezőségére való jótékony hatásait. Ezen kutatások révén vált fokozatosan bárki számára elérhetővé a sport. Aki ma részesülni akar a testmozgás előnyeiből, könnyedén elkezdhet sportolni.

A meditációval kapcsolatos kutatások is hasonlóan pozitív eredményeket hoztak - immár bőséges bizonyíték áll a kutatók rendelkezésére a meditáció hasznosságára vonatkozóan.

Ez a kutatás azt mutatja, hogy mindössze nyolc heti gyakorlás után megfigyelhetjük a meditáció jelentős mértékű jótékony hatásait.


Mindezek alapján Meng és munkatársai összeállítottak egy alaposan megtervezett és kipróbált utat az érzelmi intelligencia munkahelyi és otthoni fejlesztésére. Ez az út az élvonalbeli tudományon valamint az érzelmek és az érzelmi intelligencia jól kidolgozott kutatási eredményein alapul. Az alapokhoz tartozik még a derűlátás fontossága, az együttérzés és a kedvesség ereje, ahogyan az éber tudatosság és az együttérzés egyre fejlődő kutatása is.

A Google pedig küldetéséhez méltóan ezeket a módszereket is a világ rendelkezésére bocsátja.


Lunarimpex, 2016. ISBN: 9789639219946

288 oldal, Colin Goh rajzaival, 138 x 204 mm, ára: 3600 Ft

Barb Schmidt: A Gyakorlat

cover

Egyszerű stresszkezelő eszközök a belső béke és a boldogság megtalálásához

„Mi a célom?” – ezt a kérdést a legtöbben felteszik életük bizonyos pontján.

Úgy gondolom, hogy amikor befelé indulunk, és elidőzünk azzal, hogy legyünk, és figyeljünk a belső hangunkra, az életünk gyönyörűen kibontakozik a szemünk előtt, és felfedi mindannyiunk számára, hogy miért is vagyunk itt, mit akarunk elérni.

Ami engem illet, azt hiszem, azért jöttem ide, hogy egy mélységesen mély szinten megértsem, hogy mind rendkívüli emberi lények vagyunk, a tudatosságunk nagyon mélyen összekapcsolódik, és mind egyek vagyunk. Ennek az Igazságnak a belső felismeréséért jöttem ide, és hogy a béke és a szeretet szócsöve legyek. Úgy gondolom, mindannyiunkban megvan a képesség, hogy rájöjjünk, mi a célunk, és mindezt hogyan érhetjük el értelmes, jelentőségteljes módon.A Gyakorlat, ahogy ebben a könyvben tanítjuk, egy sor gyakorlati segédeszköz, amelyek egész nap elkalauzolnak életünk ösvényén. Ezek az eszközök azokból a magasztos igazságokból állnak, amelyeket a különböző vallások és spirituális tanítások mesterei hirdettek az évszázadok során. A Gyakorlat a következő három részes keretet hozza létre, amely köré szervezhetjük a mindennapi életünket:

  1. Ébredés utáni meditáció
  2. Jelenlét ­ Szent mantra ­ Összpontosított figyelem ­ Inspiráló olvasmányok
  3. Elengedő visszatekintés

Egyszerűen fogalmazva, ezeknek az eszközöknek a célja, hogy könnyebben lecsendesíthessük az elmét, ezáltal élhetjük azt a boldog, szeretetteljes, éber, céltudatos életet, amelyet keresünk – azt a nagyszerű életet, amelyre rendeltettünk. Egyfajta szerkezetet adnak a napi rendszerünkben, hogy rászánhassuk a szükséges időt, és befelé forduljunk, összhangot teremthessünk az elménk, a testünk és a szívünk között, továbbá stabilizáljuk magunkat. Amikor befelé indulunk, ápoljuk az elfogadás, hála, türelem, együttérzés, erő és bátorság rendkívül szép minőségeit. Ezek azok a minőségek, amelyekkel enyhíthetünk életünk nehézségein, könnyebben bonthatjuk le az akadályokat, amelyek visszatartanak attól, hogy rácsatlakozzunk a szeretet, béke és boldogság forrására.

Miért nevezem ezt a napi rutint a Gyakorlatnak? Martha Graham gyönyörűen határozza meg a szó jelentését: „A gyakorlat azt jelenti, hogy minden akadály dacára újra és újra elvégzel valamilyen képzeletet, hitet, vágyat magában foglaló cselekedetet”. Elménk művelése – hogy megzabolázzuk a boldogságunkat és belső nyugalmunkat megzavaró gondolatokat – gyakorlást Graham meghatározásában a kulcsszavak az újra és újra. Ez azt jelenti, hogy valamit következetesen meg kell tennünk ahhoz, hogy élvezhessük a gyümölcseit. Nem olyasmi, amit addig csinálunk, amíg jó nem lesz, és utána minden tökéletesen alakul. Nem, a Gyakorlat nem csodaszer, se nem gyorstapasz. Tudjuk, hogy az élet nem tökéletes, és óriási akadály a belső nyugalom útjában, ha elvárjuk, hogy tökéletes legyen. Azt mondják, „az utazás a lényeg, nem a célállomás”. Tehát ahhoz, hogy az ösvényen maradjunk, „újra és újra el kell végeznünk valamit A Gyakorlat nem vallás. Kiegészíthet bármely vallásos vagy spirituális gyakorlatrendszert, de teljesen megállhat önmagában is. Azok az emberek, akik a legbelső lényükkel keresik, illetve szeretnék elmélyíteni a kapcsolatukat, beépíthetik a Gyakorlatot a mindennapi életükbe. Nincs szükség előzetes meditációs tapasztalatokra ahhoz, hogy élvezhessük ennek a spirituális módszernek az előnyeit. Hasonlóképpen azok számára is hasznos lehet az a keret, amit itt ajánlok, akik már foglalkoznak meditációval és más spirituális tanításokkal. Ezzel a kerettel úgy rendezhetik el a napjukat, hogy mindig jusson idejük arra, hogy befelé tekintsenek, ami által egyensúlyt és világosságot találhatnak.

Barb Schmidt üzletasszony, emberbarát és szellemi tanító – több mint harminc éve elkötelezetten kutatja és gyakorolja a szellemi fejlődés lehetőségeit. Sok figyelemre méltó tanító, köztük Thich Nhat Hanh, Deepak Chopra, Scott Peck és Marianne Williamson tanítványa. Több jótékonysági alapítványban (Spirit of Giving Network, illetve a Ronald McDonald Children Charities of South Florida), Barb több millió dollárt gyűjtött a rászoruló 2001­ben Barb betársult a Florida Atlantic University Béketanulmányok Programjába, hogy előmozdítson egy szélesebb körű társadalmi párbeszédet a békéről. Emellett egy egész életen át tartó tanulmányi program keretében meditációt és spirituális gyakorlatokat tanított a Nova University­n, öt évig. Az elmúlt években negyedévenkénti tanfolyamokat valamint heti foglalkozásokat kínál, és sok neves előadónak szervezett előadásokat, köztük a dalai láma, Dr. Jane Goodall, Caroline Myss, James Finley PhD., Dr. Mona Lisa Schultz, Dan Millman és Gabrielle Bernstein számára. Maga is keresett előadó, és rendszeresen tart előadásokat iskolák és szervezetek részére, ahol az értelmes boldog élet üzenetét terjeszti.

2011­ben megalapította a Békés Elme Békés Élet szervezetet, ennek égisze alatt tanítja a Gyakorlatot – egy három részből álló útmutatót a gyakorlati spiritualitáshoz a mai modern világban. A nagy tiszteletnek örvendő nonprofit szervezet gyorsan létrehozott egy online közösséget a facebookon és egy napi blogot a www.peacefulmindpeacefullife.com címen.

Barb a floridai Boca Ratonban él férjével, Dickkel. Két gyermeke van, Michelle és David. További információkért látogass el a www.barbschmidt.com oldalra.

Lunarimpex, 2015. ISBN: 9789639219922

160 oldal, 126 x 177 mm, ára: 2580 Ft

Irini Rockwell: Az Öt Bölcsesség Energia

cover

 

Irini Rockwell: Az Öt Bölcsesség Energia 
A személyiségek, érzelmek és kapcsolatok megértésének buddhista útja
Lunarimpex Kiadó
A/5, 240 oldal, ISBN: 978­963­9219­88­5 ­ fogyasztói ára: 2600 Ft
„Az önmegismerés bölcs eszközeként, ez a könyv nagyszerűen mutatja be azt, ahogyan az 
alapvető energiamintázatok az egyes személyiségjegyeken keresztül megnyilvánulnak, és 
ugyanakkor azt is, hogy ezen alapenergiák megértése hogyan segítheti a spirituális gyakorlás 
átültetését és alkalmazását a mindennapjainkban.” – Helen Palmer, Az Enneagram szerzője
„Rockwell gyönyörű kézikönyvet és útmutatót alkotott 
meg, ami önmagunk megértéséhez a másokkal való 
kapcsolatainkon keresztül képes elvezetni. Ez a 
könyv lehetőséget teremt arra, hogy mély 
megbecsüléssel forduljunk a mindannyiunkban 
egyaránt és folyamatosan alakuló energiák felé.” – 
Margaret Wheatley, a Vezetés az Új Tudomány 
fényében valamint az Egymás felé fordulni szerzője
„A maga közvetlen és olvasóbarát hangvételével, ez 
a könyv ragyogó gyémántként sugározza az öt 
buddha­család hagyományos tanításait.” – Joan 
Halifax Roshi, az Upaya Zen Központ vezető tanítója
A könyvben bemutatott öt bölcsesség energia, vagy 
más néven az öt „buddha­család” különleges 
rendszert alkot a személyiségek megértéséhez. A 
létezés ezen öt stílusában otthonra lelve, mélységes 
belátást nyerhetünk nem csak saját 
viselkedésmintáinkba és érzelmeinkbe, de az energiák minden kapcsolatunkat jellemző 
játékába is. Az öt energia mindegyikéhez társul a világ érzékelésének és a vele való 
együttműködésnek egy sajátos módja. Mindegyiknek létezik intelligens és zavarodott 
megjelenési formája, és mindegyiket minőségek gazdag választéka jellemzi.
Mindannyian képesek vagyunk mindegyik energia megtestesítésére, és amellett, hogy ezek 
közül általában egy vagy kettő uralkodónak mondható bennünk, az élet különböző területein 
gyakorta különböző energiákat mutatunk fel. Az éppen jelen lévő energiák dinamikusan 
változnak, velünk együtt alakulnak életünk változásaival összhangban.
Irini Rockwell hasznos gyakorlatokon és lebilincselő történeteken keresztül mutatja be 
számunkra, hogyan ismerhetjük fel saját életünkben a bölcsesség energiák működését – és 
hogyan használhatjuk fel őket ezek nyomán bármilyen helyzetben önismeretünk és 
tudatosságunk művelésére, a kapcsolatainkban zajló kommunikáció fejlesztésére, valamint 
kreatív önkifejezésünk felszabadítására.
A könyv megírásához Irini Rockwell a hivatásos táncban, a pszichoterápiában, a meditációban, 
a buddhizmusban és vezetőképzésben szerzett tapasztalataiból merít. Tíz éven keresztül a 
Naropa Egyetem tanszéki oktatójaként működött. Jelenleg az Öt Bölcsesség Intézet (Five 
Wisdoms Institute) igazgatójaként Észak­Amerika és Európa szerte tart öt bölcsesség 
képzéseket tanárok, egészségügyi szakemberek, szervezeti vezetők valamint művészek

Irini Rockwell: Az Öt Bölcsesség Energia

A személyiségek, érzelmek és kapcsolatok megértésének buddhista útja

Lunarimpex Kiadó
A/5, 240 oldal, ISBN: 978­963­9219­88­5 ­ fogyasztói ára: 2600 Ft

„Az önmegismerés bölcs eszközeként, ez a könyv nagyszerűen mutatja be azt, ahogyan az alapvető energiamintázatok az egyes személyiségjegyeken keresztül megnyilvánulnak, és ugyanakkor azt is, hogy ezen alapenergiák megértése hogyan segítheti a spirituális gyakorlás átültetését és alkalmazását a mindennapjainkban.” – Helen Palmer, Az Enneagram szerzője

„Rockwell gyönyörű kézikönyvet és útmutatót alkotott meg, ami önmagunk megértéséhez a másokkal való kapcsolatainkon keresztül képes elvezetni. Ez a könyv lehetőséget teremt arra, hogy mély megbecsüléssel forduljunk a mindannyiunkban egyaránt és folyamatosan alakuló energiák felé.” – Margaret Wheatley, a Vezetés az Új Tudomány fényében valamint az Egymás felé fordulni szerzője

„A maga közvetlen és olvasóbarát hangvételével, ez a könyv ragyogó gyémántként sugározza az öt buddha­család hagyományos tanításait.” – Joan Halifax Roshi, az Upaya Zen Központ vezető tanítója

A könyvben bemutatott öt bölcsesség energia, vagy más néven az öt „buddha­család” különleges rendszert alkot a személyiségek megértéséhez. A létezés ezen öt stílusában otthonra lelve, mélységes belátást nyerhetünk nem csak saját viselkedésmintáinkba és érzelmeinkbe, de az energiák minden kapcsolatunkat jellemző játékába is. Az öt energia mindegyikéhez társul a világ érzékelésének és a vele való együttműködésnek egy sajátos módja. Mindegyiknek létezik intelligens és zavarodott megjelenési formája, és mindegyiket minőségek gazdag választéka jellemzi. Mindannyian képesek vagyunk mindegyik energia megtestesítésére, és amellett, hogy ezek közül általában egy vagy kettő uralkodónak mondható bennünk, az élet különböző területein gyakorta különböző energiákat mutatunk fel. Az éppen jelen lévő energiák dinamikusan változnak, velünk együtt alakulnak életünk változásaival összhangban.

Irini Rockwell hasznos gyakorlatokon és lebilincselő történeteken keresztül mutatja be számunkra, hogyan ismerhetjük fel saját életünkben a bölcsesség energiák működését – és hogyan használhatjuk fel őket ezek nyomán bármilyen helyzetben önismeretünk és 
tudatosságunk művelésére, a kapcsolatainkban zajló kommunikáció fejlesztésére, valamint kreatív önkifejezésünk felszabadítására.
A könyv megírásához Irini Rockwell a hivatásos táncban, a pszichoterápiában, a meditációban, a buddhizmusban és vezetőképzésben szerzett tapasztalataiból merít. Tíz éven keresztül a Naropa Egyetem tanszéki oktatójaként működött. Jelenleg az Öt Bölcsesség Intézet (Five Wisdoms Institute) igazgatójaként Észak-­Amerika és Európa szerte tart öt bölcsesség képzéseket tanárok, egészségügyi szakemberek, szervezeti vezetők valamint művészek számára.

Miller, Rory, őrmester - Szemtől szemben az erőszakkal

cover

Ez a könyv egyedülálló bevezetés az önvédelem összefüggéseibe. Ahhoz, hogy a „teljeshez” közelíthessünk egy önvédelmi képzést, hét elemmel kell foglalkoznunk. Egy olyan képzés, ami kihagyja valamelyiket ezek közül, sebezhetővé tesz.

 „Kihúz bennünket az erőszakkal kapcsolatos veszélyes illúzióinkból.” – Dr. Kevin Keough, klinikai és rendőrségi pszichológus

„Nekünk, akik azt hisszük, már mindent tudunk... ez a könyv teljesen másfelől mutatja be a játékot." – Al Dacascos, harcművész


A "hét elem" amivel a könyv foglalkozik:

Jogi és etikai vonatkozások. Az önvédelem tanulmányozásához meg kell ismerned a kapcsolódó jogi kérdéseket. A következmény börtönbüntetés is lehet. A jogi dolgokkal párhuzamosan mindenkinek fel kell derítenie a saját etikai korlátait. A legtöbb ember nem igazán tudja, hol is húzódik nála ez az etikai határ.

Az erőszak dinamikája. Az önvédelmi oktatás során meg kell tanítani, hogyan történnek a támadások. Fel kell tudnunk ismerni egy támadást, mielőtt megtörténik, és tudnunk kell, mivel állunk szemben.

Elkerülés. Meg kell tanulnunk, és be kell gyakorolnunk a nem küzdést. A tanulás részei a menekülés és kitérés, a szóbeli leszerelés valamint a tiszta „ott sem vagyok” elkerülés.

Ellentámadás. Ha nem vesszük észre az előjeleket, vagy nem tudjuk sikeresen elkerülni az összecsapást, szükségünk lesz egy maréknyi akcióra, amit reflexszerű szintig begyakorolunk, hogy fogadni tudjunk egy hirtelen, erőszakos támadást.

Kitörés a lefagyásból. A lefagyás szinte egyetemes egy váratlan támadásnál. Meg kell tanulnunk, hogyan ismerjük fel, és törjünk ki belőle.

Maga a harc. A legtöbb harcművészeti és önvédelmi oktató a harcra összpontosítja az idejét. Mindössze arra van szükség, hogy ez összhangban legyen a világban előforduló erőszakkal.

A következmények. Az erőszaknak, függetlenül attól, hogy mennyire indokolt, lehetnek jogi, pszichológiai és orvosi hatásai. Az előzetes felkészülés nagyon fontos.

Rory Miller őrmester 1981 óta tanulmányozza a harcművészeteket. Veterán nevelőtiszt és sikeres író. A kényszerítő intézkedések alkalmazásának szabályairól valamint a döntéshozatalról, a rendőrségi védelmi taktikákról tanít, küzdelmi szimulációkat vezet, és ő oktatja ügynökségének taktikai korrekciós csapatát. 2008-ban és 2009-ben a biztonságos börtönök fenntartását oktatta Irakban.

Lunarimpex

Havasi András - A TaiJiQuan elmélete és filozófiája

Havasi

KORLÁTOZOTT PÉLDÁNYSZÁMBAN ÚJRA KAPHATÓ!

„Az első könyvem megjelenése után mozgalmas évek következtek a TaiJiQuan tanulmányaimban. Találkozhattam az egyik utolsó még élő nagymesterrel, Wang Yen-nian-nel aki Cheng Man-ching gyakorló partnere volt, és idős kora ellenére birtokolta még a Robbanó Erő képességét. Utazásaim során barátságot kötöttem a TaiJiQuan és általában a lágy stílusok egyéb irányzatainak mestereivel, akik ugyan eltérő mozdulatokat gyakoroltak, de az alapelvek megértését elősegítették.

Közös gyakorlásaink során jobban megértettem a Yang stílusú TaiJiQuan különbözőségét egyéb irányzatokhoz képest. Ezek a mesterek, illetve csoportjaim fejlődése, iránymutató volt tanításom kiegészítésében és helyesebbé tételében.

Ez a könyv, melyben ismét a teljességre törekedtem, ezért nem csak javítása az előzőnek, hanem bővítése is e kitűnő művészet számomra újabban felfedezett oldalaival.”A gyakorlás magas fokaTöbb évnyi gyakorlás után, a tanítványok nagy része elégedetlennek érzi magát. Véleményük szerint, hiányzik valami fejlődésükből, mely miatt eredményeik nem kielégítők. Ez az állapot teljesen természetes. A külsőségek elsajátítása után, valóban észrevehető hogy a lényünkön belül, nagyobb változások nem történtek. A tanítvány egyszerű de hatékony módszerekre vágyik. Ezzel a kéréssel fordulva mesteréhez, általában csalódott választ kapnak:  “Légy Önmagad!”, “Egyszerűen csak lazulj el!” vagy “Bízzál már Magadban!”.

A tanítványok egy csoportja kissé összezavarodik, és hitét vesztheti, mivel nem kapott egy jól kézzelfogható módszert problémájára. Azt hogy ezen a mesterek hogyan segítenek átbilleni, mindig a saját furfangos ötleteiken múlik. Saját példámat tudom erről elmondani, melyben mesterem egyszerűen csak megkért, hogy gyújtsak meg egy füstölőt. Meggyújtottam. Majd Ő is meggyújtott egyet. Ekkor vettem észre - annak ellenére, hogy én is ugyanazokat a mozdulatokat alkalmaztam – milyen csodálatosan végezte is a kis szertartást. Ugyanazt máshogyan. A kérdésemre hogy miért e különbség, csupán ennyi volt: “ Az Én füstölőmet Én gyújtottam meg, a Te füstölődet nem Te gyújtottad meg!”. “Hanem ki?” - vágtam rá. “Az ideáljaid!”

Gyakorolhatunk reggeltől estig nap mint nap, mégsem érünk el eredményeket, ha nem ismerjük a gyakorlatok “hogyanját”. Ugyanazt a technikát alkalmazva, amivel a mester győzött egy küzdelemben, a tanítvány nem biztos hogy győz.

Lunarimpex, 228 oldal, B5, 2500 Ft, ISBN 963 9219 32 0

24 és 48 lépéses Taijiquan - Gyakorlati útmutató és harci alkalmazások

24-48

A taijiquan az egészségmegőrzés és a harcművészetek legmagasabb szintje. E művészet megismeréséhez kap a kezébe az olvasó egy olyan nem mindennapi kézikönyvet, amelynek társszerzője Liang Shou-Yu, az egyik legmagasabb fokozatú kínai mester. Érthetően, alapos bevezetést kapunk a 24, illetve a 48 lépéses formagyakorlathoz, a légzéshez, a tudat irányításához, a test elrendezéséhez valamint a qi (chi, életerő) fejlesztéséhez. A könyvben szereplő 48-as forma megegyezik az iskolánkban tanultal.

Fedezd föl a taijiquan egészségre gyakorolt kedvező hatásait!

Tanuld meg mindegyik mozdulat harci alkalmazását – ez teszi élővé és eredetivé gyakorlásod!

Már napi húsz perc gyakorlás is jelentős, jótékony változást hoz a gyakorló egészségében, mozgékonyságában.

Szerezz mélyebb belátást a yin-yang és az öt elem filozófiai elméletébe a kiváló magyarázatok és ábrák segítségével!

A könyv gyakorlatias oktató eszköz a kezdők számára, és kiváló kézikönyv a haladottabb tanítványoknak.

„Az érdeklődő olvasó a taiji számos harci alkalmazását és egészséget javító gyakorlatát találja meg e műben. Gratulálok Liang és Wu mesternek ezért a közös lelkiismeretes és eredményes fáradozásért.”
Wang Ju-Rong nagymester
a Shanghai-i Kínai Atlétikai Intézet professzora
rangidős nemzetközi wushu bíró – kínai tagozat

Lunarimpex, 176 oldal, B5, 3600 Ft, ISBN 978-963-9219-854

Csontvelő Nei Kung

Borító

Az öregedés megfordítása

A Csontvelő Nei Kungban Mantak Chia mester megosztja a csontvelő „újranövesztésének”, a csontok erősítésének valamint a szervek és mirigyek fiatalításának taoista testi-szellemi módszereit. A Páncélinges Chi Kung haladó folytatásaként a Csontvelő Nei Kungot a kínai orvoslás és a harcművészetek területén oly annyira áhított „acél test” elérésére fejlesztették ki. A módszer technikái, a csontlégzés, csontösszenyomás és a szexuális energiamasszázs révén energiát juttat a csontokba, és újjáéleszti a csontvelőt, megfordítja az öregedés hatásait. A módszer serkenti a hormontermelést, ami megelőzi a csontritkulást. A könyvben megtalálható a chi súlyemelés és az „ütögetés” gyakorlatának leírása, amelyek méregtelenítik a testet.

A „Csontvelő Nei Kung” elnevezés meglehetősen rejtélyesen és ezoterikusan hangzik. Chia mester eredetileg a „Páncéling Chi Kung” haladó szintjeként tanította. Megértésünket segítheti azonban ezen kínai kifejezéseket körbevevő kulturális környezet vizsgálata. Kínában ezernyi különböző Chi Kung gyakorlat létezik, amiket harcművészek és meditációs mesterek oktatnak. A Chi Kung kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy „a légzéssel folytatott gyakorlatozás”, ami magában foglalhat bármilyen gyakorlatot, ahol a test energiával való telítésére légzést alkalmaznak. A fizikális légzés életre kelti a „finom lélegzetként” is értelmezett Chit, ami fokozott testi és tudati erőt vált ki.

A Chi Kung és a Nei Kung

A Chi Kung még mindig olyan népszerű, hogy egy közelmúltban Kínába tett utazásom során több száz kínait láttam összecsődülni egy vándor színtársulat szabadtéri előadására, ami mutatta, hogy a Chi Kungnak még mindig elsőrangú megítélése van. Ezek a különösebb izomtömeg nélküli Chi Kung művészek látványos mutatványokkal kápráztatják el a nézőket, például vastag acélrudakat hajlítanak meg a nyakuk lágy részén. Téglákat törnek szét a fejükön, hagyják, hogy teherautók hajtsanak át rajtuk, és csupasz bőrükkel állnak ellen éles késeknek.

A Nei Kung nagyon közeli rokona a Chi Kungnak. Jelentése az, hogy „belső erővel gyakorolni” és magában foglalja a fizikai légzőtechnikák alkalmazása nélküli testi-tudati erő felépítését. A tudati összpontosítás, belső képzetalkotás és a testi-energetikai folyamatok mély belső érzékelésének kifejlesztése a Nei Kung technikák ismérvei.

Az Egyetemes Tao Központokban oktatott legtöbb belső alkímiai módszer mind Nei Kung technika (például a Belső Mosoly, Mikrokozmikus Pálya, az Öt Változó Állapot Összeolvasztása, Kan és Li Egyesítése). Talán mert a Chi Kung módszereknél rejtélyesebbek, a Nei Kung gyakorlatok száma kevesebb, és hagyományosan sokat közülük titokban őriztek.

Az ebben a könyvben tárgyalt, korábban titkos Csontvelő Nei Kung módszerek megegyeznek azokkal, amelyekkel a „páncélinget” elsajátított vagy „acéltestet” kiművelt mesterekről szóló történetekben találkozunk. A filmlegendákkal ellentétben ez nem egy megkeményített hússal és izomzattal felruházott superman test, hanem egy olyan test belső ereje, aminek csontjait és szerveit olyannyira teletömték Chi energiával, hogy ellenáll az öregedésnek és a betegségnek. A kemény ütésekből vagy hirtelen esésekből származó testi feszültségnek ellenállni képes rugalmasság abból keletkezik, hogy Chivel töltjük meg a pólyákat, ami segíti a testet, hogy „lepattintsa magáról” a kívülről jövő erőhatásokat.

A Csontvelő Nei Kung mérhetetlen mennyiségű Chit hoz létre, emiatt veszélyes gyakorlat a türelmetlen tanítványok számára, akikből hiányzik az önfegyelem, hogy a felgerjesztett Chit meditáció által finomítsák. Mivel a test túlmelegedhet a túlzott energiától, a meditáció a biztonsági szelep, ami visszaalakítja ezt a nyers energiát annak eredendő Szellemévé vagy Shen-né.

Nei Kung és belső alkímia

Az ősi Kínában a Chi belső művelését gyakorló taoisták a „csonttudatosság” elmélyülését nélkülözhetetlen lépésnek tartották a halhatatlanság megvalósítása felé vezető hosszú útjuk során. Számukra a csontok képezték azt a titkos kulcsot, amellyel képesek voltak stabilizálni vagy megalapozni a Szellem életét az emberi testben. Mielőtt azonban ez lehetségessé vált volna, a csontokat meg kellett tisztítani, és azok rezgésszintjét – a csonttudatosságot – fel kellett emelni egy finomabb szintre. A Chi csontokban való mozgását arra használták, hogy felerősítsék a meridiánrendszeren, véren, belső szerveken, mirigyeken és idegrendszeren keresztül áramló Chi megtisztításának és finomításának folyamatát.

A klasszikus taoista szövegek szerint, amikor a Születés Utáni Chi – a születés óta az összes ételből, szexből, gondolatokból és érzelmekből megszerzett energia – kering a Mikrokozmikus Pályán, akkor fölkavarja a csontvelőben és az agyban tárolt Születés Előtti Chit. Ezt a Születés Előtti, más néven Ég Előtti vagy Eredendő Chit finomítjuk utána szellemi tudatossággá, és ez ad életet a Halhatatlan Embriónak az alhasban. Ez az Embrió növekszik utána, hogy Szellemi Gyermekké váljon, és végül a szellemileg érett ember „fénytestévé” vagy „Halhatatlan Testévé” kristályosodjon ki.

A csontok hozzák létre a különleges energiavezetékek (mint például a test közepének tolócsatornáját alkotó „Chong mo” és a test körül spirálisan áramló „övcsatornák”) működését támogató függőleges szerkezetet az emberi testben. Ezek a vezetékek lehetővé teszik számunkra, hogy antennaként működjünk, és energiát fogadjunk be a Föld, a Hold, a Nap és a csillagok elektromágneses mezőiből – melyek az isteni természet érzékeléséhez vezető lépcsőfokok.

Ennek fényében egy egész könyv a Csontvelő Nei Kungról nem tűnik olyannyira képtelen és ezoterikus témának. Néhány évvel ezelőtt ez a téma csak harcművészek szűk köréből váltott volna ki érdeklődést, a Csontvelő Nei Kung gyakorlatait azonban hétköznapi emberek is végezhetik, akik egyszerűen testi létezésükben szeretnének megalapozottabbak, egészségesebbek és szilárdabbak lenni. Ezeket a gyakorlatokat régen, az ősi Kínában rendkívüli titoktartás övezte, ma azonban a Tao titkai virágként kinyílnak, és a csodás illat bárki számára hozzáférhető, aki vonzódik felé.

A csontok egészsége

A csontok egészségéről szóló modern, népszerű irodalom leginkább a csontritkulás megelőzése céljából a táplálkozási tanácsadásra és ásványi kiegészítőkre szorítkozik. Ez a betegség, ami a csontokat a korral törékennyé teszi, ahogy elfogy belőlük a kalcium, komoly tragédia az időseknek, különösen a nőknek, menopauza után. A közelmúltban készített tanulmányok azonban kimutatták, hogy a kalciumpótlók a csontritkulás megállításában kétes értékkel bírnak.

Tudományos tanulmányok szerint a csontritkulás folyamata akkor fordul vissza, ha a csontokra finom nyomást kifejtő és így azokat karbantartó gyakorlatokat egyesítik a test megfelelő hormonális egyensúlyával. A Csontvelő Nei Kung edzi a csontokat, fokozza a csontok sűrűségét, míg a Szexuális Energiamasszázs technikája segít a hormontermelés serkentésében. Nők millióinak segítenének ezek a gyakorlatok a csontritkulás megelőzésében.

A Csontvelő Nei Kung lehetőséget biztosít, hogy felfedezzük fizikális testünk magját, és megtanuljuk, hogyan gyökereztessük le szellemi lényünket a horgonyként szolgáló szilárd testben. A jótékony hatások egyetemesek, megtanítják nekünk, hogyan használjuk mélyen a csontjainkban rejlő tudattalan erőt, és lehetővé teszi az evilági hétköznapi használatot csakúgy, mint a szellemi célok felé irányulót is.

A következő lépés tőlünk függ. Kísérleteznünk kell a Csontvelő Nei Kung gyakorlatokkal, míg azt érezzük, hogy ez a Chiről alkotott ősi tudás élő jelenné válik a csontjainkban. Ahogy Mantak Chia szereti mondani: „Ha csinálod, megszerzed.”

Michael Winn

ISBN: 978-963-9219-86-1 Formátum: A5 (138 x 205 mm) Oldalak: 260

Dr. Berend Róbert: Önfejlesztő meditációk

Borító

A meditációt, a gondolatok megállításának technikáját Keleten több ezer éve gyakorolják, valójában azonban nem idegen a mi kultúrkörünktől sem. A meditatív állapot megteremtésére mindenkinek lehetősége van, hosszabb-rövidebb idő alatt meg lehet tanulni, el lehet sajátítani. Az, hogy ez a folyamat mennyi ideig tart, kultúránként és elérendő célonként változik. A könyvben a meditáció olyan személyiségfejlesztő útját járjuk végig, amely viszonylag rövid idő alatt eredményre vezet.

“Könyvem az önfejlesztő meditáció alapvető formáit taglalja, és bár buddhista és taoista alapokra épül, mégsem feltételez különösebb előismeretet e két, időben és térben egymástól távoli világszemlélet területén. A meditációs készség kifejlesztését az alapoktól építem fel, felhasználva azokat a tapasztalatokat, amelyeket az általam tartott chi kung tanfolyamokon szereztem, a meditáció gyakorlati alapjainak tanítása közben. Számítok arra, hogy az itt leírtak két irányban is folyamatot indítanak el. Egyrészt az olvasó bepillantást nyer az emberiség e közös örökségének szellemi dimenzióiba, megtapasztalva annak segítő hatásait élete jobbá tételében. Másrészt felhívja a vezetők, a politikusok és a menedzserek figyelmét arra, hogy a nyugodt agynak milyen nagy jelentősége van a rendezett társadalmi és munkahelyi légkör megteremtésében. Hinni szeretném, hogy megértik: a meditáció nem misztikus csoda, hanem az emberi agy normális működési állapota, és hiszem, hogy a tudomány eredményeivel ezt igazolni is tudom. A könyvben szereplő és a letölthető meditációk segítségével az olvasó tapasztalatot szerezhet az agy hatalmáról testünk és környező világunk fölött. “ - írja a szerző.

3. átdolgozott, javított kiadás, Lunarimpex Kiadó

B/5, 344 oldal, ISBN: 978-963-9219-84-7 - fogyasztói ára: 3500 Ft

MEGJELENIK OKTÓBER 24-ÉN

Mantak Chia: Páncélinges Chi Kung

Borító

Ebben a könyvében Mantak Chia mester bemutatja ezt az ősi gyakorlatsort, amely megerősíti a belső szerveket, létrehozza a földenergia felvételéhez szükséges gyökereket, és egyesíti a fizikai, a mentális és a spirituális egészséget. Bemutatja, hogy légzőgyakorlatok egyedülálló rendszerének révén hogyan tölthetünk levegőt tartósan a létfontosságú szerveket körülvevő kötőszövetek (pólyák) közé, ezáltal szinte áthatolhatatlanná téve a sérülések előtt – nem kell mondanunk, milyen jótékony ez a sportolók, harcművészek stb. számára. Az olvasók megtudhatják, hogy a földenergiával összekapcsolódva hogyan vezethetik át a gravitációs és gyógyító erőt a csontszerkezetükön. Chia mester emellett megismerteti a testtartásokat, az izom-ín meridiánokat és a napi gyakorlatok kidolgozásához szükséges útmutatókat. Miután a gyakorlók megerősítették gyökereiket és érzékenységüket, a magasabb spirituális munkára összpontosíthatnak.

Összefoglalásképp: a páncélinges chi kung első részének gyakorlása három szempontra osztható: testire, érzelmire és szellemire. Testi szinten megtanuljuk, hogyan kell

  • megváltoztatni és megerősíteni a gyenge szerkezetet azért, hogy a chi könnyedén áramoljon át a testen, és teret hozzon létre a szervek számára, hogy azok kiterjedhessenek a testi szerkezeten belül
  • létrehozni a chi övet, amely igen fontos a fölső és az alsó energiapályák közötti kapcsolatban, s amely nélkül elveszítjük testszerkezetünk megfelelő elrendezettségét és a chít
  • méregteleníteni és gyakorlatoztatni a szerveket és a mirigyeket azért, hogy beléjük préseljük a chít, s ezáltal feltöltsük őket azzal, ami párnaként körülveszi és védi a szerveket, valamint a mirigyeket, illetve feltölti a testüregeket chi-nyomással
  • megnövelni a pólyarétegek között raktározott chi mennyiségét; megnyitni a pólyákat, hogy a test chi raktáraiként működjenek, chível helyettesítjük a korábban itt raktározott zsírt; megértjük, hogy a pólyarétegek a test körüli párnák szerepét játsszák, amelyek megvédik a létfontosságú szerveket
  • labdává sűríteni az energiát, amely lehetővé teszi a gyakorló számára, hogy uralma alatt tartsa a chít azért, hogy az ne szóródjon szét a testben és szivárogjon el a rendszerből
  • legyökerezni és eggyé válni a Földdel akadálytalanul leengedve a test erejét a Földbe, majd fölpumpálni a Föld erejét a testszerkezetbe, és kivédeni a külső erőket a Föld energiájának segítségével
  • létrehozni a chi könnyed áramlását a meridiánokban, valamint magasabb „oktávra” emelni a chít, hogy táplálja a lélek- és a szellemtestet.

Az érzelmi vagy lelki szinten megtanuljuk a chít egy olyan energiatömeggé sűríteni, amelyet irányíthatunk azáltal, hogy mozgatva a káros energiát építő jellegű energiává alakítjuk. A sűrített energiát könnyebben tudjuk kívánságunk szerint alkalmazni. Mikor már kellően gyakorlottak vagyunk abban, hogy a chít labdává sűrítsük a has le-fel, illetve jobbra-balra mozgatásával, alkalmassá válunk a chi labda meridiánokban történő tudat általi mozgatására, majd a köldökhöz való visszavitelére. A gyakorlás e magasabb szintjén a sűrített chi olyan fénylabdává változik, mint egy ragyogó gyöngy, mely az energiatestben érik, hogy rakétaként röppályára állítsa a szellemet, avagy tértestet.

A szellemi szinten a páncélinges chi kung még több és erősebb chít sűrít és termel, miáltal alapot teremt a szellemi alaphoz, avagy a legyökerezéshez. Korábban a kilövőálláshoz hasonlítottuk ezt az alapot, mert irányítja a szellemet a térben folytatott utazásakor, ahol a halál utáni élethez szükséges előkészületeket megteszi.

Az e műben bemutatott páncélinges chi kung gyakorlatok elsődlegesen a test pólya- és csontszerkezetével, valamint pár ínnal foglalkoznak. Ez a nyolc gyakorlat, amelyet negyvennyolc testhelyzetből sűrítettek össze, nagyon pedánsan fejleszti ki a testben található legfontosabb energia utakat. Sok gyakorlat szolgálja ezt a célt, ám az e könyvben olvasható nyolc gyakorlat és testszerkezeti elrendezésre irányuló praktika alkalmazásával a testhelyzetek és mozdulatok szélesebb választékából húzhatunk hasznot.

Tartalom átvétel