Emberi kapcsolataink

Emberi kapcsolataink

„A harmónia és a kiegyensúlyozottság a legfőbb erény. Minden lény felelős, minden egyes pillanatáért. Az egyéni sors teljességgel az egyén tudatának leképeződése, olyan, mintha egy bizonyos »keretben« álmaink nyilvánulnának meg.”

Liu Yiming így ír a megfelelő barátok megválasztásának fontosságáról:

Érintkezés arcpirosítóval, érintkezés korommal

„Ha valami hosszabban érintkezik arcpirosítóval, végül piros lesz; ha valami hosszabban érintkezik korommal, végül fekete lesz. Megfigyelésem alapján arra a következtetésre jutottam, hogy ez nem más, mint a jóhoz vagy a rosszhoz való hozzászokás Daója.

Amikor jó emberekkel élünk együtt, akkor mindig jó szavakat hallunk, és jó cselekedeteket látunk. A jó szavak és cselekedetek hallása és látása jó magokat ültet el tudatunkban, így spontán rászokunk a jóságra.

Amikor rossz emberekkel élünk együtt, akkor mindig rossz szavakat hallunk és rossz cselekedeteket látunk. A rossz szavak és cselekedetek hallása és látása rossz magokat ültet el tudatunkban, így természetesen szokunk rá a rosszra.

Azt mondják, hogy jó vagy rossz embernek lenni természet kérdése, mégis legtöbbször szokás kérdése. Ennél fogva a bölcs ember körültekintően választja meg társaságát.”

Tartalom átvétel